Czy można żyć bez jedzenia
Pytanie – ile można przeżyć bez jedzenia
Całkiem zdrowy człowiek wytrzyma bez wody tylko kilka dni, bez pożywienia nawet do 2 tygodni i więcej. Trudno w to uwierzyć, ale są ponoć ludzie, którzy nie jedzą kilkadziesiąt lat. Zwą się „niejedzący” a uprawiana przez nich „sztuka” to inedia lub breatharianizm. Oto najsławniejsze „niejadki”. Wśród katolików najbardziej chyba znaną jest Theresa Neumann (1898-1962). Zaczęło się od tego, że w 1927 roku miała wizję, że już nie potrzebuje jedzenia. Od tej pory posilała się komunijnym opłatkiem i łykiem wody. Najdziwniejsze, że tryskała wręcz energią, ciężko pracowała na roli i imponowała zdrowiem. Jej przypadek został dobrze sprawdzony i udokumentowany. Obserwowano ją pilnie, dniem i nocą przez kilka tygodni, w trakcie badano i ważono. Jako stygmatyczka, uzdrowicielka, osoba charyzmatyczna była nietykalna nawet w III Rzeszy, mimo, że była przeciwniczką Hitlera, o czym mówiła głośno. Teresa zmarła wskutek zatrzymania krążenia i została pochowana na cmentarzu w Konnersreuth. Fenomenem absolutnym jest hinduska joginii Giri Bala. Gdy ją odkryto w 1990 roku, miała 68 lat i cieszyła się dobrym zdrowiem a nie jadła niczego od… pół wieku. Wtedy to bóg, w odpowiedzi na jej modlitwy zesłać miał guru, który nauczył ją, jak żywić się „astralnym światłem”. Giri mówi, że guru wprowadził ją w pewną technikę jogi krija, która uwalnia ciało z zależności od jedzenia „Nie ma w tym ani magii ani medycyny – tylko krija. Nie miałam dzieci, nigdy nie chorowałam ani niczego nie wydalałam.”- mówi Giri Bala. Oto kilka przykładów : Człowiek potrzebuje jedzenia, jako paliwa, żeby mieć energię do pracy i życia. Kto ciężko pracuje, musi dużo jeść. Np. że mleko jest dobre na zęby i kości, owoce i warzywa są zdrowe, ryby poprawiają nam wzrok, itp. Innym problemem jest obróbka żywności, jej smażenie, pieczenie, gotowanie. Nasi przodkowie, wszystkie zwierzęta na ziemi tylko dzielą pożywienie na kawałki, bo poddane obróbce, np. jajko smażone, gotowane , nie jest już takim samym, bogatym w pierwiastki, minerały, itp. Jemy też produkty niepotrzebne do życia a nawet szkodliwe, jak np. cukier. Człowiek jest częścią przyrody i powinien żyć w zgodzie z naturą, jedząc tylko to, co przyroda naturalnie daje człowiekowi. Mając taką świadomość możemy powoli rezygnować z poszczególnych produktów, zaczynając od ciężkich smażonych, wędzonych mięs i wędlin, pieczonych, gotowanych produktów mącznych, ziemniaczanych, itd. Każda walka boli, odzwyczajajmy się od niej powoli, np. ograniczając porcje aby miał wystarczająco dużo czasu. Wyjaśnijmy na końcu, że nie namawiamy do takiej kuracji i ćwiczeń w niejedzeniu, przytaczamy tu tylko pewne informacje, aby nasz czytelnik sam wyciągnął wnioski. Odzwyczajanie się od jedzenia na własną ręką może się bowiem skończyć fatalnie … Zainteresowanych tematem odsyłamy do strony internetowej http://forum.niejedzenie.info/ z której możemy sobie sięgnąć po książkę Joachima M. Werdin „Zasady właściwego odżywiania”. Legalnie, bez problemu ACTA, bo jest bez praw autorskich. Arlanda |